veel gestelde vragen

Faq herenmode

Je hebt vast een hoop vragen rondom de zoektocht naar je trouwpak. Wij beantwoorden de meest gestelde vragen voor je!

 

Wie gaat mee met het uitzoeken van je kostuum?

Het is moeilijk om als bruidegom alleen je trouwkostuum uit te zoeken. Het is niet alleen handig maar ook gezellig als je een vriend meeneemt of bijvoorbeeld je vader. Ga in ieder geval niet met veel mensen op pad.

Hoe laat ik het kostuum passen bij de trouwjurk?

Het matchen van de trouwjurk met het trouwkostuum hoeft niet heel moeilijk te zijn. Je kunt er namelijk voor kiezen om de trouwjurk en het trouwkostuum bij dezelfde bruidsmodezaak te kopen.

Je kunt met de verkoopsters afspreken wanneer je als bruidegom je trouwkostuum komt uitzoeken dat zij erop letten dat dit bij de trouwjurk past. Heeft dit niet je voorkeur dan is het verstandig om samen de basis te bespreken qua kleur en eventueel stof.


Welke soorten kostuums zijn er?

De pasvorm van het trouwkostuum is erg belangrijk. Je overhemd mag bijvoorbeeld maar één centimeter onder je jasje uitsteken. Je broekspijpen moeten aan de achterzijde net boven de hak van je schoen komen en aan de voorkant iets omhoog vallen door je schoenen. Als je je trouwkostuum gaat passen dan wordt hier uiteraard door het winkelpersoneel rekening mee gehouden. Naast het standaard trouwkostuum zijn er de volgende opties:

Jacquet: Een grijs gestreepte pantalon, een wit overhemd met blinde sluiting en omgeslagen boord, een gilet, een pandjesjas met rond naar achteren aflopende voorpanden, zwarte gelakte schoenen én een hoge grijze hoed. Mocht je hiervoor kiezen dan is het eventueel ook heel goed mogelijk om dit te huren.

Rokkostuum: Een zwarte broek, een wit overhemd met staande boord, met daaromheen een losse boord, wit piqué strikje, een wit gilet met losse parelmoerknoopjes, een pandjesjas die van voren kort is tot op de middel en twee losse verlengde achterpanden, zwarte sokken en zwarte schoenen. Dit tenue is echt voor gala-gelegenheden en wordt tijdens het diner en feest gedragen.

Smoking: Een bandplooibroek zonder omslag bij de zoom en met een satijnen band over de buitenbeennaad, een smokinghemd met een staande boord met omgebogen punten, een smokingjas, een cumberband, pochet en zijden strikje (het strikje kan vervangen worden door een jabot, plastron of stropdas).

Dan zijn er ook voor de bruidegom nog accessoires waar rekening mee moet worden gehouden. Zo is het belangrijk wat je in je hals draagt. Je kunt kiezen voor een Ascot. Dit is een sjaaltje dat meestal wordt vastgezet met een speld. Past vaak heel goed bij een formele bruiloft.

Dan heb je natuurlijk ook nog de vlinderstrik en de stropdas. De overige accessoires die je hebt zijn de cumerband, bretels en de gilet.

De cumberband is een satijnen band met omhoog wijzende vouwen. Je draagt dit vaak in de plaats van een gilet of bretels. De cumberband moet wel matchen met je vlinderstrikje. Bretels draag je bij een informelere bruiloft.

Een gilet is een vestje wat over de band van je broek valt waardoor je geen cimberband hoeft te dragen. Draag een cumberband en een giletje nooit beide tegelijk. Wanneer je de schoenen nieuw koopt, zorg dan -net als je aanstaande- dat je de schoenen van te voren inloopt.

 

Trouwpakken voor een klein budget?

Uiteraard kun je ook een trouwkostuum kopen voor een kleiner budget. Je krijgt dan wel pakken van onbekende merken. Wat ook helpt is als je naar een gewone herenmodezaak gaat en daar een gewoon pak uitzoekt. Trouwpakken zijn vaak duurder dan gewone pakken.

Je kunt ook altijd eens rondkijken tussen de tweedehands kleding dit scheelt ook weer in de kosten, maar dat moet je maar net willen. Huren is nog een derde optie. Er zijn zelfs speciaalzaken die trouwkostuums verhuren.